Project Name

DENTAL PRACTICE

Location
Thessaloniki, Greece
Area
140 m2
Completed
October 2016
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
DENTAL PRACTICE
Thessaloniki, Greece | October 2016

In the first floor of a 1950’s block of flats with a dominant modernist exterior, Minas Kosmidis [Architecture in Concept] studio, was asked to create a dental practice.
The main intention was to create a flexible space, that will address the dental practice requirements, sited in such a way, creating a sense of flow in the interior while giving attention to the functionality and mixture of the classical aesthetic of the past spaces and the equipment technology, where the minimal approach, with linear and clear lines, underpins the meaning of order, organization and hygiene.

The plan of the space that designed and agreed with the client, includes four individual medical spaces, in a notional continuity and flow among them, so as to offer the greatest functionality for the three dentists and their staff. In addition, a spacious main reception is formed, along with auxiliary spaces for the clients and users, and a rest – kitchen room for the doctors and the staff.

For this reason, most of the partitions were removed, allowing new spaces to emerge. Large parts in the interior were replaced with translucent walls, made of wood and glass, so as to capture the natural light in the reception space which is placed in the middle of the plan, with no direct relationship with the practice exterior openings.

In a basis where everything has a meaning, retro tiles and timber were selected for the reception room while in the rest of the spaces, the same timber was used so as to give the sense of continuity.
The furniture were designed in terms of the functionality, the abstraction and the clarity that they should evoke. Small details of the past and the use of works of art (client’s favorite) balance the sterile and cold look of the equipment, offering a sense of coziness and intimacy to the space.

The main colours of the walls and ceilings are beige and grey, which in combination with the white plaster decoration on the ceiling, reflect an accessible “luxury” and the nobility of the past. The atmosphere of the space is harmoniously completed with the selection of blue and white colour shades (client’s favorite colours), not only on the furniture but also on the dentists’ chairs.

Particular attention was given to the lighting plan. Retro wall lights and pendants are placed in the desks and kitchen table, in combination with the professional lighting, as well as spotlights to emphasize the works of art, creating a cozy environment.

next projects