Project Name

Duplex apartment in Thessaloniki

Location
Kalamaria, Thessaloniki, Greece
Area
100m²
Completed
October 2018
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
Duplex apartment in Thessaloniki
Kalamaria, Thessaloniki, Greece | October 2018

The duplex apartment occupies the top two floors of a typical 70s residential building in Kalamaria, Thessaloniki and has been renovated according to the needs of the clients - a young couple from abroad. The basic organization of the floorplan has been maintained almost at its original state, with minor modifications. On the lower floor, apart from the living room and kitchen, there is the master bedroom, a small guest house and the main bathroom. Going upstairs, the interior staircase leads directly to the owner's home office. Next to the stairs there is a small toilet serving upstairs and in the background, a small kitchen and a storage room.

Clients were clear and determined in regard with the aesthetic approach they would want from the architects to follow. The preferable style by the young couple can be described as a mix and match between industrial materials and minimal design, combined with some classical and elaborate decorative elements, furniture or patterns. In respect to the color palette, their urge was towards a "dark" and cozy ambience.

The architecture office Minas Kosmidis [Architecture in Concept] has undertaken the responsibility of designing the space starting from a blank page. In the living room, the only element that has been maintained after its necessary restoration was the classic fireplace. Around the fireplace has been developed the oak library painted in black lacquer. The fireplace is also framed by floral colorful wallpaper in shades of red, green, black and yellow. On the opposite side, the partition wall between kitchen and living room is covered by the same wallpaper and serves also for mounting the TV. The deep sofa in gray fabric works also as a daybed and is oriented towards the view, in a way which allows you to look both at the TV and the fireplace while sitting. The wall between living room and kitchen forms a detached box from the ceiling and encloses a kitchen counter and a refrigerator on the kitchen side. On the opposite side, the wall above the kitchen counter is covered around with oxidized black metal sheet, which comes in sharp contrast with the white marble of the countertop. The same metal has been used for the construction of the interior staircase and for the upper floor’s kitchen as well. The color palette of the apartment as a whole has been composed of tones of gray, black, burgundy, olive leaf green and of course the dark brown of the oak wood flooring. Going upstairs, the gray walls constitute the ideal background for the burgundy wooden library, which also supports the office desk on one side, while on its free side it is supported by two carved legs of classical style. From the opposite side of the library, the window frame extends inward to surround a low bench with pillows. On the spacious veranda of the top floor there was also a sheltered space for relaxation with barbeque.

next projects