Project Name

OBERON

Location
Thessaloniki, Greece
Area
100 m²
Completed
December 2017
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
CLOSE
OBERON
Thessaloniki, Greece | December 2017

«Oberon» is the outermost of the main physical satellites of the planet Uranus. It was discovered by William Hersell in 1787 and was named after Oberon, the king of elves in Shakespeare's «A Midsummer Night’s Dream».

The planets, the sea and the mystical atmosphere of the Shakespearean era have been an inspiration for the design of this new hotspot. Oberon is located under the arcades of Bernard Ernst at Aristotelous Square, facing the sea that surrounds the bay of Thessaloniki.

The rectangular ground floor plan characterizes by a wide façade and expands on two levels.

Regarding the floor plan, the main ground floor has been organized by placing all the auxiliary functions at the back. That gesture let the rest of the front space free for the bar and the development of the seating area. The toilets and the main kitchen area have been placed on the mezzanine.

The interior space, with its large side open to the loggia, had to accommodate the necessary functions with balance and harmony. Respecting the client’s wish, the space was designed to function as an all-day cafe bar and restaurant, serving a simple but special menu. Additionally, the bar has been placed parallel to the movement of the galleria - that is, alongside the length of the larger side of the room. The gradual height reduction of the tables and chairs, starting from the bar towards the exterior, allowed a clear view to the sea from every corner of the interior.

A tall central table surrounded by comfortable stools has been placed in the middle of the space, parallel to the bar but at a lower height. Alongside the façade, lower stands and comfortable armchairs offer an unobstructed view towards the gallery and the sea.

As the visitor enters the cafe, on the right side of the room, the floor has been elevated and furnished with dining tables and a comfortable sofa, in order to differentiate the dining use from the rest of the area. On the left side of the entrance a spiral staircase leads to the mezzanine, where the toilets and the kitchen are located. One of the key elements in Oberon’s interior is the box-like metal structure of the higher part of the staircase. The sides of this “box” have been decorated by a composition of empty and full shapes of black and white marble.

Regarding the materials and the general atmosphere of the space, the architects’ intention was to create a meeting place characterized by an accessible but sophisticated luxury; a warm and pleasant environment with elements – influences that reflect the name «Oberon». The walnut wood of the bar together with its bronze elements and the white marble, compose an image of balance through contrast.

Behind the bar, a black metal structure supports the shelves made of marble and bronze in order to accommodate the liquor bottles. At the same time, a grid of bronze mirrors behind the bar reflects the magical view of Thessaloniki’s coastline.

next projects